nlenfrde

Kruisbeeld binnenplaats

Enkele jaren geleden kreeg het museum een zwaarbeschadigd Christus-corpus geschonken van een inwoner uit Geleen. Het kruisbeeld hing generaties lang aan de gevel van zijn ouderlijke woning.

Op 5 oktober 1942 waren Engelse bommenwerpers op weg naar Aken om hun dodelijke lading af te werpen. Maar door het slechte weer verloren ze hun oriëntatie en lieten hun bommentapijt op Zuid-Limburg neer dalen. Ondere andere Geleen werd zwaar getroffen. Zo ook het huis met ons kruisbeeld. Het werd terug gevonden in de puinhopen, maar miste ondermeer een arm. Desondanks hebben zijn ouders het beeld altijd bewaard.

De Stichting Kleine Monumenten heeft het kruisbeeld laten restaureren en in zijn oude glorie hersteld. En nu hangt het weer netjes aan de mooie gevel van onze binnenplaats. In de loop van de maand oktober zal pastoor Achten het beeld opnieuw inzegenen.

(klik op afbeelding voor vergroting)

kruisbeeld fotocollage

Juwelenkistje

Een juwelenkistje uit de jaren 30 van de vorige eeuw met op het opklapbare deksel een feesttafereel. Het deksel is zwartgelakt met daarin 2 koperen randversieringen. De laatjes zijn bekleed met rood fluweel.

Het kistje is een deel uit een omvangrijke schenking die wij ontvingen van de familie Paumen. Hartelijke dank daarvoor!

Paumen1
(klik op foto voor vergroting)

Buste van de Heilige St. Franziskus Xaverius

Paumen2

Het beeld is een buste uit gips van de Heilige St. Franziskus Xaverius. Deze Spaanse jezuiten-missionaris uit Navarra, geboren in 1506 was een van de eerste 6 mannen die de gelofte deden waarop later de jezuiten orde zou worden gebaseerd.
Xaverius kreeg opdracht om het geloof te verspreiden. Dit deed hij met veel overtuiging tot hij in 1552 overleed op een eiland nabij kanton in China.

Het beeld is een deel uit een omvangrijke schenking die wij ontvingen van de familie Paumen. Hartelijke dank daarvoor! 

Sneeuwwitje...

Hier ziet u een Edy Sneeuwwitje wasmachine van rond 1950.
Deze kleine wasmachine is gelakt en heeft een deksel. Links zit het wasmechanisme dat handmatig in beweging gebracht moest worden. Om de wasmachine leeg te laten zit er aan de rechterkant een afvoerslang.

wasmachine 1950

Remington's fluisterstille typemachine...

Hier ziet u een Remington Noiseless draagbare typemachine van rond 1910. Dit bijzondere exemplaar is gebruikt door een huisarts.
Aan het Streekmuseum geschonken door mevrouw Van Straaten.

typemachine remington org

Blikken koffie en melk van 50 jaar geleden

In de jaren 60 was de koude oorlog op z'n top. Mensen waren bang weer zonder koffie te komen zitten, net als in 1940-1945. Vandaar dat ze onder andere koffie gingen hamsteren.
Geschonken aan het museum door mevrouw Van Straaten.

voorraadblikken

 

UA-12685895-1