• Een prachtig museum over vroegere tijden met enorm enthousiaste medewerkers. Een aanrader!! Zeer leuk voor ouderen. Hier wordt nog op de ouderwetse manier koffie gezet en spek met ei klaargemaakt op verzoek. Lisette van Mulken

75 jaar bevrijding: 1944 - 2019

Streekmuseum Elsloo expositie over 75 jaar Bevrijding

Op 18 september 2019 is het 75 jaar geleden dat Amerikaanse soldaten de Maasberg opreden en zo Elsloo bevrijdden van de Duitse bezetting. Dat was hier het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Om dit te herdenken is er in het Streekmuseum vanaf 8 september een schitterende tentoonstelling te zien. Deze tentoonstelling laat zien wat in veel andere musea niet te zien is.

De tentoonstelling is tot september 2020 te bezichtigen.

Foto: bevrijdingsoptocht Elsloo, de V van Victorie

De inwoners van Elsloo en het dagelijkse leven tussen 1940 en 1945 staan centraal. Hoe was het om te leven in een oorlog? Wat was er nog te koop in de winkel? Hoe was het om soldaten ingekwartierd te hebben? En wat gebeurde er toen de bevrijding eenmaal een feit was? Op al deze vragen krijg je antwoord.

De ruimtes van het museum zijn ingericht zoals dat in de oorlog bij de meeste mensen thuis het geval was. De winkel laat zien wat je er nog kon kopen. Er zijn veel originele en soms zeldzame voorwerpen, brieven, landkaarten en foto’s te zien en de gidsen kunnen een goed beeld geven van het leven in de oorlog.

Daarnaast is er een geschiedenisles gemaakt voor de bovenbouw van de basisschool die perfect afgesloten kan worden in het museum.

Kortom; een expositie voor jong en oud maar ook bij uitstek geschikt is om met verschillende generaties te bezoeken. De officiële opening vindt plaats op zondag 8 september om 14.00 uur. Daarna is de expositie te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden.

Dinsdag 13.00 - 16.00 uur
Woensdag 13.00 - 16.00 uur
Donderdag 13.00 - 16.00 uur

Foto's uit oorlogsjaren gezocht

Stichting Streekmuseum Elsloo en Stichting Erfgoed Stein zijn op zoek naar foto’s die het dorpsleven belichten in die donkere dagen in de periode 1940-1945. Dit in het kader van 75 jaar bevrijding.

Deze foto’s worden gebruikt in een gezamenlijk boekwerk van ooggetuigenverslagen uit Stein en Elsloo. Maar zijn ook bestemd voor het completeren van de archieven.

Je kunt je foto’s (laten) scannen en doorsturen naar met vermelding van wat, waar en wanneer gemaakt en wie er opstaat.

Op de foto: weghalen van de brugstukken van brug Elsloo. Deze werd bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 opgeblazen door Nederlandse soldaten, om zo de Duitse doortocht naar België te hinderen.