• Een prachtig museum over vroegere tijden met enorm enthousiaste medewerkers. Een aanrader!! Zeer leuk voor ouderen. Hier wordt nog op de ouderwetse manier koffie gezet en spek met ei klaargemaakt op verzoek. Lisette van Mulken

Julianakanaal 80 jaar

julianakanaal08.01 3

Foto boven: Het graafwerk gaat beginnen, links de Maas. De huizen en de lagere school Op de Berg, links naast de kerk, zullen verdwijnen.

In 2015 bestaat het Julianaknaal 80 jaar. Het Erfgoedmuseum in Stein en het Streekmuseum Elsloo hielden daarover een gezamenlijke, drukbezochte tentoonstelling.
Onderdeel van deze expositie was ook een wandeling lanfgs het jarige kanaal. U kunt de wandeling langs het Julianakanaal hier ook downloaden >

Hierboven een korte film over de openstelling van het kanaal in 1935 door Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana.

julianakanaal verdwijnend gedeelte berg

Het graafwerk gaat beginnen en de huizen Op de Berg, links naast de kerk, verdwijnen eerdaags.

Een uitzending uit de oude LOS doos. Ergens midden jaren 90 wordt Elslonaar Harie Rouvroye geinterviewd over de aanleg van het Julianakanaal. Interviewer is Ton Lexis.

Links:

Guus Peters over aanleg Julianakanaal >

- Powerpointpresentatie van Guus Peters over aanleg kanaal >

- Watererfgoed, special uit 2010 bij 75 jaar Julianakanaal >

Wikipedia >

Rijkswaterstaat >

Oude sluis en brug van Roosteren en andere bruggen en sluizen van het Julianakanaal >

Project Verruiming Julianakanaal >

Film Maasvaart uit 1962, met beelden van Julianakanaal >

Andere Tijden: Ode aan de rivier >

Streekmuseum Julianakanaal Elsloo

1933 midden-onder de St. Augustinuskerk (klik voor vergroting)