Museum Zoeken iStock 492960182

Expositie DDR in Streekmuseum Elsloo

Zondag 10 februari opent de expositie DDR in het Streekmuseum in Elsloo. Vanaf 14:00 uur zijn we open en Jack en Petra Bervoets van het DDR museum in Stein zullen dan ook aanwezig zijn om uitleg te geven over de expositie.

DDL 08.02.2019 DDR expositie in Streekmuseum Elsloo De Limburger

Lees hier het artikel in De Limbruger op 8 februari 2019 >

Naast de spullen van Jack en Petra is er ook werk van de Steinse fotograaf Fons Verhoeve te zien, en wel foto’s welke hij in de DDR gemaakt heeft. Fons zal deze middag ook aanwezig zijn in het museum.

De expositie van Fons betreft zijn verhaal en avonturen die hij in 1988 en 1989 heeft meegemaakt in de DDR toen hij als "west fotograaf" enkele foto's mocht exposeren in Dresden.

Het tijdstip van deze expositie is niet geheel willekeurig gekozen, het is dit jaar 30 jaar geleden dat de muur viel tussen de beide Duitslanden. Het Streekmuseum en de expositie is op deze dag gratis te bezoeken.

De hobby van Jack en Petra (alles verzamelen vanuit de DDR), barstte na de aankoop van hun eerste Trabantje helemaal los. En heeft geresulteerd dat zij in de Langhaagweg in Stein het DDR museum Limburg gestart zijn.

Daarnaast zijn er diverse items uit de DDR te zien afkomstig uit het DDR museum Limburg.

Het idee voor deze expositie is ontstaan in 2018 toen voorzitter Hugo Luijten van het Streekmuseum Elsloo het DDR museum bezocht op een open-dag en toen de foto's en brieven van Fons zag die de fotograaf aan ons museum geschonken had.

Foto: embedded Badische Zeitung

Op de foto start de bouw van de Berlijnse muur waarmee de inwoners op 13 augustus 1961 overrompeld werden. Dwars door straten en zelfs huizen zorgden stenen en prikkeldraad voor een fysieke en geestelijke scheiding die tot 9 november 1989 duurde.

Hieronder een documentaire over het alledaagse leven in de DDR.